Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Velká Británie

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Velká Británie
(Spojené království Velké Británie a Severního Irska)

Poloha, rozloha, členitost pobřeží
Velká Británie je ostrovní stát. Její hlavní město je Londýn. Nachází se v severozápadní Evropě. Od pevniny je oddělen průlivem La Manche a Severním mořem.
Rozloha Velké Británie je poměrně malá: 244 110 km . Členitost pobřeží je docela velká. K Británii patří např. ostrovy Hebridy, Orkneje, Shetlandy, Normanské, Anglesey a Man.

Povrch
Skotsko a okolní ostrovy-Hebridy, Orkneje a Shetlandy- tvoří nejsevernější část Británie. Členitý povrch Skotska tvoří čtyři oblasti: Kaledonské hory (Severozápadní vysočina) jsou od nejrozsáhlejšího pohoří Grampiany odděleny Kaledonským průplavem se známým jezerem Loch Ness Nad jižním koncem průplavu leží nejvyšší hora Británie Ben Nevis (1343 m). Ve středním Skotsku se nachází nížina, která se směrem k jihu zvedá do Jihoskotské vysočiny. Přirozenou hranici s Anglií tvoří na jihu Skotska Cheviotské vrchy. Jižně od nich se v poledníkovém směru až do střední Anglie táhnou Penniny. Na severozápade ležíledovci modelované Kumbrické hory (978m) Na severovýchodě se rozkládá nevysoké yorkshirské vřesoviště. Krajina ve střední Anglii je zvlněná, kopcovitá. Východ je převážně rovinatý. Nejhornatější oblastí ostrovů je Wales. Vyplňují ho Kambrické hory s nejvyšší horou Snowdon (1085m). V Severním Irsku se severně od hlavního města Belfastu rozkládají Antrimské vrchy.

Nerostné bohatství
Nerostné zásoby v Británii jsou omezeny a už značně vyčerpány. V jižním Walesu se těžilo uhlí, ale skoro všechny doly již byly uzavřeny. Těžba černého uhlí je stále poměrně významná, ale většinou se používá levné uhlí z dovozu. V roce 1962 byl objeven zemní plyn a roku 1975 byla v Severním moři otevřena první ložiska ropy. Británie se stala dokonce vývozcem ropy.

Podnebí
Přestože se Británie nachází poměrně hodně na severu, její podnebí je mírné, oceánské s relativně malými výkyvy teplot (10-15°C mezi teplotami nechladnějšího a nejteplejšího měsíce). Podnebí ovlivňuje především teplý Golfský proud a setkávání teplého západoafrického vzduchu s chladným a vlhkým vzduchem z oblasti Islandu a Arktidy. Výsledkem jsou silné větry a vydatné srážky. Návětrné Hebridy a severozápadní Skotsko jsou nejdeštivějším místem v Evropě (4000mm srážek).

Vodstvo
Nejdelší řeka Británie je 340km dlouhá Temže. Pramení Costwoldských vrších ve střední Anglii, teče na jihovýchod, protéká Londýnem a vlévá se do Severního moře. Druhá nejdelší řeka Severn pramení v středním Walesu.Vlévá se do Bristolského zálivu. V severozápadní Anglii leží známá jezerní oblast ( národní park Lake District)

Obyvatelstvo
Roku 1931 vzniklo z britských autonomních zámořských dominií Britské společenství národů (Commonwealth)
Státní zřízení ve Velké Británii je konstituční monarchie, v níž vládne parlamentní demokracie. Británie nemá ústavu v psané podobě. Vztahy mezi hlavou státu-panovníkem , vládou a parlamentem jsou dány neměnnou konvencí. Zákonodárný orgán (parlament) tvoří Dolní sněmovna (poslanecká, 635 poslanců) a Horní sněmovna (sněmovna lordů). Většina křesel ve sněmovně lordů je dědičná. Výkonnou moc má vláda v čele s ministerským předsedou. Spojené království je stálým členem Rady bezpečnosti OSN a zakládajícím členem NATO. V roce 1973 se stalo členem Evropské unie. V roce 2002, kdy většina zemí EU přešla na společnou měnu Euro, Británie si ponechala svoji libru šterlinků.
Počet obyvatel Velké Británie z roku 1994 je 58 375 000. Nejpočetnější skupinou obyvatel jsou Britové -94% (Angličané 79,8% Skoti 9% Irové 4% Velšané 1,2%) Indové 1,4% obyvatel.
Angličané, Irové, Skotové a Velšané tvoří směsici obyvatel se staletou historií. Protože Angličané jsou výrazně nejpočetnější, je angličtina úředním jazykem. V některých částech Skotska ještě přežívá gaelština (starý keltský jazyk).
Nejrozšířenějšími náboženstvími je anglikánské (56%) a římskokatolické (13%) . Dále je 7% skotští presbyteriáni, 4,5% metodisté, 5,5 ostatní křesťané, 1,5% muslimové, 0,8% židé, 0,7% hinduisté a 0,4% sikhové.
Největším a zároveň hlavním městem Velké Británie je Londýn. Jeho aglomerace má asi
6 825 000 obyvatel. Londýnem protéká řeka Temže. Přes ni je postaven velmi známý most Tower Bridge, pojmenovaný podle hradu The Tower of London. V Londýně se také nachází Buckinghamský palác, sídlo královské rodiny.
Druhým největším městem Velké Británie je Birmingham se 2 625 000 obyvatel. Třetím největším městem je Manchester (2 560 000obyvatel).


Hospodářství
Z pozice větové hospodářské a průmyslové velmoci se Británie rozpadem koloniální říše, válečnými ztrátami a vzrůstající světovou konkurencí propadla až na 4. místo v Evropě. Tomuto úpadku nezabránilo ani využití zásob ropy a zemního plynu v Severním moř, vstup do Evropského společenství a velký nárůst podílu služeb v ekonomice země.
Zemědělství a rybolov:
Zemědělství pokrývá asi 2/3 spotřeby potravin. Zaměstnává však jen 2% ekonomicky aktivního obyvatelstva. Nejvíce orné půdy je na východě země, na ostatním území silně převládají pastviny , které tvoří téměř polovinu plochy země. Nejvíc se chovají ovce, následuje skot, vepři a drůbež. Proslulý je chov sportovních koní. Hlavními plodinami jsou pšenice, ječmen, brambory a cukrová řepa. Důležitá je i produkce krmiv a chmele. Výroba je vysoce mechanizována. Zefektivňuje se také rybolov, přestože upadá v důsledku vydrancování lovišť a zahraniční konkurence. Ve věci lovu v teritoriálních vodách došlo ke střetům s Islandem a Dánskem. Rozšiřuje se chov ryb, zejména lososů.
Průmysl:
Průmysl je velmi omezen nedostatkem nerostných surovin. Proto je odkázán na dovoz. Elektrickou energii poskytují především klasické tepelné elektrárny, ale více než 20% připadá na elektrárny jaderné. Největší z nich je Heysham. Ve Skotsku je v provozu řada malých vodních elektráren.
Význam tradičního ocelářství, stejně jako stavby lodí silně poklesl. Nejdůležitějším odvětvím je výroba dopravních prostředků, automobilů-Rols Royce a letadel-Concord (Londýn, Birmingham, Manchester, Nottingham, Wolverhampton). Známá je výroba textilních strojů, energetických zařízení, kancelářské a výpočetní techniky.Velký vývoj zaznamenala petrochemie a navazující chemická výroba. Rozšířená je tradiční textilní výroba (výrobky z vlny, bavlny lnu a juty). Proslulá je výroba skotské whisky (nejdůležitější exportní artikl Skotska) a piva. Londýn zůstává jedním z nejdůležitějších obchodních a finančních center světa.
Doprava
Průmyslová revoluce v 19. století vyvolala potřebu výstavby železniční sítě a vodních kanálů, později i silnic.Význam železniční dopravy po znárodnění v roce 1947 i přes její modernizaci upadl. Slouží zejména pro přepravu nákladů mezi vnitrozemím a přístavy, z nichž nejdůležitější jsou Londýn, Tees a Hartlepool, ropný terminál Milford Haven, Southampton a Liverpool.
Od roku 1960 se rozšiřuje dálniční (3200 km) a silniční síť. Její kapacita však nestačí a zejména na jihovýchodě jsou silnice stále přetížené. Rozvinutá je místní i dálniční autobusová doprava. Zatížení komunikací se ještě zvýšilo plným využitím tunelu pod Lamanšským průlivem , který byl slavnostně otevřen v roce 1994.
Privatizované British Airways patří k největším leteckým společnostem světa a Londýn s letišti Hearthrow a Gatwick je největším leteckým uzlem v Evropě. Pravidelné letecké spojení má celkem 53 britských měst.
Zdravotnictví:
Systém zdravotní péče, který byl zaveden roku 1948, poskytuje bezplatnou zdravotní péči a nemocniční ošetření. Dětem, starým lidem a nemajetným se promíjí i poplatek za oční vyšetření , péči o chrup a léky. V zemi je 2500 státních nemocnica řada soukromých nemocnic s přímou platbou.
Školství:
Vzdělání je od 5 do 16 let bezplatné a povinné. Koncem 80. let byly zavedeny celostátní osnovy. Mimo státní školy je v provozu asi 450 placených soukromých škol. Skoro třetina studentů pokračuje ve studiu na univerzitách nebo jiné formě pomaturitního vzdělávání.
Celosvětově známé jsou univerzity Oxford a Cambridge.



Zdroj: internet, Encyklopedie Zeměpis světa autorů Grahama Batemana a Victorie Eganové.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT